torsdag 26 mars 2009

Nya kökshanddukar och kassar



Just nu är Krusbären mitt favoritmönster. Krusbär är så vackra och otroligt goda, i min fantasi finns de i alla tänkbara färger.
Nu finns det Krusbärskassar igen, i hellinne med tryck i svart och gråblått.
Helt nya är Krusbärshanddukarna i blått, turkost och mörkt blågrått, också på hellinne.
Jag har många olika kökshanddukar i butiken nu: Krusbär i två olika färgställningar, Skötbåt, Stim, Hjärtligt, Vass och kanske någon till...
Kroken på väggen är handsmidd av Bert Johansson och finns också till salu på SALT.

tisdag 24 mars 2009

Djuriska dynvar





Fjällko, Ålandsfår och Räv, djur som inspirerar mig av olika anledningar, fjällkor är bland det sötaste som finns, vi har faktiskt haft en fjälloxe som sällskapsdjur här hemma på gården (!!) tillsammans med två ålandsfår. Fjälloxen, Enok, lever fortfarande och bor i Sviby. Någon räv har jag aldrig haft men däremot tycker jag att de är vackra och framförallt gillar jag färgen.
Just nu finns de här dynvaren på SALT, och därtill Skötbåt, Ängel, Krusbär och Pegasus.
Dynvaren är handtryckta som mina andra textilier. Kvalitén är 100 % bomull och kan maskintvättas i 60 grader.
Jag har flera dynvarsmönster som återkommer lite nu och då, nya ideér finns också på skisser. Det går bra att önska ett speciellt motiv eller någon speciell färg, jag kan också trycka namn enligt önskemål.

lördag 21 mars 2009

Möbeltyg till urtjusig fyndsoffa!


En av mina favoritkunder beställde sofftyg till sin urtjusiga fyndsoffa och det blev Krusbär i orange/rött/rosa (det är en tid sedan), Jan i Saltvik klädde om soffan. Jag for dit och fotade soffan men har inte kunnat använda bilden för den behövde friläggas.
Nu har jag fått hjälp av Simon från Lugnet keramik med det, tack.
Tyget är i halvlinne och det är ett stadigt och tåligt tyg som passar bra för möbler, du kan få trycket i vilka färger som helst och jag har massor av mönster att välja bland.

tisdag 17 mars 2009

Leksakskatt - Guksche


Nu skall jag berätta hur det går till i katt-tillverkningen: först åker jag till Stockholm för att köpa bomullsvelour och släpar mina tunga tygkassar genom stan. Sedan trycker jag det svarta kattmönstret på tyget, klipper ut varje katt + baksidorna. Efter det lämnar jag alla tillklippta bitar till Nilla som syr dem snyggt och prydligt. Därefter vidtar fyllningen med hirsagnar och tillverkningen av svansar, sluligen syr jag noggrannt ihop varje kisse för hand.
Kattorna går att handtvätta i 40 grader, det är viktigt att torka dem ganska snabbt, torktumlare, torkskåp eller vid ett varmt element.
Just nu finns det kattor i rött, orange, blått och ljusblått till salu på SALT.
Är det någon som vet var man kan köpa tjock bomullsvelour så tipsa gärna mig.
Om någon undrar vad Guksche betyder så är det en förkortning av gugkisse, altså en kisse som man skall suga på tummen tillsammans med.... myntat av en av mina döttrar när hon var 2 år.

lördag 14 mars 2009

Mitt köksfönster


Vintern håller i sej, utsikten från ett av fem köksfönster hemma hos oss. Gardinkappa med mönstret Spets, ett mönster som jag fått inspiration till från en virkad duk. Mönstret finns i tre storlekar och passar i olika färger.
För övrigt håller jag fortfarande på och jobbar till hantverksmönstringen och får inte visa nyheterna ännu men så fort juryn gjort sitt ska ni få se resultatet.
Jag har fått tag på ett nytt bomullstyg som jag är supernöjd med, hälsningar till Ole som fixat fram det.

söndag 8 mars 2009

Min utställning på Hanaholmens kulturcenrum 7-15-3-09.




Nu är jag hemma efter en lyckad helg i Helsingfors på Hanaholmen, där jag blev mycket väl omhändertagen av Anja. Här är några bilder från utställningen som jag byggde på fredagen. Under lördagen ledde jag en workshop för hundratalet barn (och ännu fler föräldrar)....tror jag, räknade dem inte men succé måste man nog kalla det. Jag pratade svenska och finska i en salig röra. Det blev lite kaotiskt stundvis, men som tur var fick jag flera medhjälpare: Maja och Britt-Inger från Ålandskontoret samt några till från Hanaholmens personal. Utan er hade det inte fixat sej, stort tack.

torsdag 5 mars 2009

Löpare Stim


Nu finns det Stimlöpare i olika längder, en bra present i fiskarnas månad.

Jag jobbar fortsättningsvis för fullt till hantverksmönstringen, nu blir det en liten paus för i morgon tar jag pyamasflyget till Helsingfors och bygger en utställning på Hanaholmen samt håller workshop under lördagen.



Ett bildcollage från olika hörn och hyllor i min verkstad. Jag är en riktig skrotsamlare, samlar egentligen på det mesta som är fint. Plåtburkar, emaljerade kaffepannor och kastruller. Orangea glasföremål och även plastsaker med rolig form. Knappar, ärvda av både mormor Vera, Ilmi och Milja. Små tygbitar på anslagstavlan, fortsättning följer en annan gång.