måndag 28 februari 2011

Riktigt roligt!

Hemslöjd– den nya surdegslimpan?

Publicerad: 25/02/2011 07:00

I tidningsbutiken. I handen har jag ett glansigt exemplar av tidningen Hemslöjd. Tidigare hette den Tidningen Hemslöjden, men nu jävlar i min lilla virknål har de hostat upp sig och gjort om tidningen till ett glassigt magasin.
Jag ser vad de försöker göra. De försöker göra hemslöjd till den nya surdegslimpan. Trendig, alltså. ”Det nya svarta”, som man brukar säga när man försöker hänga med. Vilket man förstås inte gör om man använder sig av uttryck som ”det nya svarta”. Svårt, det där.
Hemslöjdslobbyn har ansträngt sig. Magasinet Hemslöjd glänser. På omslaget har de en ung, snygg och trendig klädskapare vid namn Elin Ivre. Jag har aldrig hört talas om henne, men allt är så vackert att jag genast vill lägga ner både henne och tidningen på butiksgolvet och utöva ljuv älskog. De skriver om vadmalsstampning, nålbindning och tovning på ett närmast erotiskt sätt. De skriver om vantar i finull och näverjackor som ska hålla i hundratals år och de får mig nästan att vilja trend-hemslöjda mig till en sån där långt utdragen orgasm.
Nästan.

Jag skakar av mig hemslöjdschocken och inser: De har det inte lätt, de där trendiga innerstadsstockholmarna. Speciellt de på Södermalm, där trenderna avlöser varandra så fort att man ibland bara känner vinddraget när de drar förbi. Fasen vad de får jobba. Först var det surdegslimpan. Alla skulle baka surdeg. Alla kastade sig i sina dyra stadsjeepar och vrålkörde till surdegsaffären. Sen satte de degar som de fotograferade, bloggade om och debatterade med vänner.
Men sen: Man kunde nästan höra svordomarna från de ljusa och fräscha lägenheterna på Bondegatan när tidningarna en dag förkunnade att ”hemstoppad korv är det nya surdegsbrödet”. Flera ton oanvändbar surdeg kastades i de smakfullt designade sophinkarna med ett unisont ”tjodd”. Kort därpå sladdade de dyra stadsjeeparna mot korvskinnsaffärerna i vinterhalkan.
Surdegsbloggarna försvann och ersattes av korvbloggar. Diskussionerna på Söders uttänkt avslappnade bruncher och förfester kretsade kring skinnkvalitet, stoppningsteknik och exotiska köttkryddor. Korv diskuterades ur både estetiska, existentiella och miljömässiga vinklar. Man skrattade generat åt sina gamla, pinsamma surdegsbrödsplaner.

Just nu hasar trendjägarna omkring i skidspåren – längdskidning råkar nämligen vara the grej of the day i Stockholms innerstad. Och alla har de något jagat i blicken. Vad blir det härnäst?
Det kan bli hemslöjd. Då jävlar i min lilla ribbstickning kastar de sig i de dyra stadsjeeparna, kopplar på fyrhjulsdriften och siktar på närmaste sybehörsaffär.
Men mig kommer hemslöjdslobbyn aldrig att locka över. Jag har ett alldeles för traumatiskt förhållande till syslöjd sen den där dagen ...
... jag gick på fyran, vi hade syslöjd. Jag gick fram till lärare Gunnel med ett virkproblem. Men innan jag ens hann öppna munnen smög M, den slynan, på mig bakifrån och drog ner mina grönvita IFK-brallor, inklusive kalsonger, till knäna.
Jag stod med en virkning i handen och visade pojkkönet för Gunnel.
Det var ingen bra dag.
Där och då förgiftades syslöjdsvärlden för mig. Och därför lyckades du inte riktigt, Elin Ivre.
Även om du var nära.

Jag läste den här krönikan i fredagens Nya Åland och tyckte den var superbra :-) Sen såg jag att Designmadde också gillade den, trots att hon inte bor på Åland, kolla hennes blogg här. Så jag tänkte att ni, mina kära läsare också skulle få ta del av den. Den handlar ju trots allt om allas vår Hemslöjden.

söndag 27 februari 2011

Utställning i Helsingfors


På torsdag åker jag till Helsingfors. Jag skall ha en utställning på Hanaholmens Kulturcentrum 5-30.3. jag kommer att visa flera stora handtryckta tyger i olika mönster, bland andra Fågelfri samt några kuddar och lite mindre saker. Dessutom kommer jag att ha en workshop i textiltryck kl.12-16 på lördagen 5.3, då pågår Nordisk Vinterdag med olika programpunkter. Det här betyder att jag har en stressig vecka men att förbereda och packa inför resan. Jag ser fram emot resan, Hanaholmen är ett otroligt fint ställe och jag älskar Helsinfors.
Vilket jag inte gjorde på den tiden när jag bodde där, då gick jag på Svenska Handelsläroverket. Jag studerade till dekoratör och jobbade därefter med det i ca 10 år. Helsingfors är inte alls samma stad idag som då, den har blivit såå mycket intressantare.

lördag 26 februari 2011

Loppistur på Åland



Igår var jag på ett ärende till nya huset, på vägen tillbaks till verkstan kom jag på avvägar. Först till Emmaus där jag fyndade vitlöksskärbrädan gjord av Camilla Björklund (för 50 cent). Camilla är en jätteduktig åländsk snickare som tyvärr inte jobbar med trä längre. Därefter tog bilen plötsligt en riktig omväg via Söderby loppisen på Gamla godbyvägen. Där hittade jag de torkosblåa glasassietterna, jag tror de är relativt nya, antagligen något från Indiska ... de var så vackra och billiga att de fick följa med mig. Assietterna står på en duk som jag tryckt med mönstret Lyckliga fåglar.
Idag blir det snöskottning, tillredning av fläskpannkaka, slipning och målning i huset och om jag orkar ännu ett pass i verkstan ... Får se, det kan bli sova på soffan också.

torsdag 24 februari 2011

Glasklart


Det har varit en produktiv dag, skulle alla dagar vara som idag skulle lagren vara i toppskick. Jag har tryckt tyger till skärbrädor bland annat.
Glasen på bilden är från senaste Dalaloppisfärden, som ni ser så tar det aldrig slut på mina fynd från den resan. Brickan är med mitt eget mönster Drömträdgård.
Trivsam torsdagkväll :-)

onsdag 23 februari 2011

Gul onsdag


Mitt mönster Spets får samsas med två fina glasburkar. Den höga burken är så tjusig att jag inte hittat något tillräckligt fint att sätta i den ännu, skulle vara knappnålar med orange huvuden då. Någon som har ett bra förslag ?
Idag har jag jobbat med en beställning i gult, jätteroligt jobb :-) ni får se sen när det är klart till kunden.
Kvällen har tillbringats hos mor och far, nu följer byggstädning, en återkommande procedur varje kväll. Därefter skall jag elda en brasa och så marsch i säng.

tisdag 22 februari 2011

Kreativt kaos



Detta är sanningen just nu ... periodvis ser det ut så här (ganska ofta faktiskt). Jag brukar visa foton av verkstan när jag just städat, det blir lite ensidigt. Titta hur det ser ut när det är städat, här. Jag håller fortfarande på med nya mönster, under såna perioder är det verligen kreativt kaos både i huvudet och verkstan.
Igår och idag har jag butikstur på SALT, det är sportlov på Åland. Känns som hälften av Ålands befolkning rest bort, och ingen kommer hit för att fira sportlov, varför?

söndag 20 februari 2011

Solig söndag



Affishen på övre bilden har några år på nacken. Vi fick den till förrförra verkstan, den är så fin, att jag omsorgsfullt har flyttat den från ställe till ställe. Nu hänger den ovenför vårt kaffebord på SALT. Undre bilden är en annan vägg på SALT, här sätter vi upp affisher från alla utställningar någon av oss deltagit i. Jag har deltagit i 10 av dessa utställningar.
Det är strålande väder igen, nu bara -8 grader. Jag skall just fara iväg, först skida tillsammans med Inger, skidorna är nya och jag har inte skidat på sådär 25 år... Därefter blir det listmålning i huset, jag får hjälp av mina underbara vänner igen :-) Ta vara på dagen gott folk!
Ps! Anna, det är vackert nästan jämnt här på Åland, du är inne på rätt spår.

fredag 18 februari 2011

Vackert


Det har varit en otroligt vacker dag igen, men lite väl kallt för att vara ute.
Jag njuter av utsikten från verkstadsfönstret i stället, det var faktiskt så här blått på eftermiddagen.

Jag håller fortfarande på med mitt nya mönster, det börjar arta sig äntligen.
Idag har jag fått ett par skidor och pjäxor av mina kompisar :-), de vill nog ha skidsällskap, jag som inte skidat sen 70-80 talet ... Kanske det blir skidning i helgen, beror lite på vädret. Dessutom skall listerna i huset målas denna helg, ingen brist på sysselsättning i alla fall.

torsdag 17 februari 2011

Längtan


Det här mönstret heter Längtan. Solen skiner och jag längtar tills havet är öppet utanför mitt fönster. Längtan passar bra till kuddar, kassar och väggtextilier, det är ett tidlöst mönster som jag ritat för 15 år sedan.
Har just tagit en timmes promenad i kylan med mina kompisar Inger och Yvonne. Ikväll har jag inga möten eller fiolspelningar, ovanligt! Jag skall passa på att jobba både på verkstan och i huset.

tisdag 15 februari 2011

Loppisfynd


Ännu ett fynd från Dalaresan, som jag berättat om tidigare. Den här väggbonaden är tryckt på Frösö Handtryck och namnet nere i hörnet ser ut att vara Thorell. Jag älskar färgkombinationen och mönstret känns lite besläktat med mina mönster. Inte så att jag skulle ha ritat det, mönstret har för mycket detaljer och är lite för ostyrigt för min stil. Mina mönster är lite hårdare stiliserade, men jag gillar det och det inspirerar mig.
I verkstan pågår fortfarande skapandet av nya mönster. Ikväll har jag först varit på middag till mor och far sen Leadermöte och därefter byggstädning. Nu har jag just kommit hem, eldar i spisen och bloggar :-)

söndag 13 februari 2011

Rekordsnö



En underbart vacker dag, det har varit strålande sol och blå himmel. Själv har jag tillbringat helgen med att bära ut betong, sten och lera ur bastun i mitt nya hus. Min exman har pikat upp golvet och jag och min fantastiska kompis Yvonne har burit så armarna värker. Det var ett tufft jobb, nu är det gjort, hoppas inte de andra källarutrymmena behöver pikas upp på ett tag.
Jag måste passa på att fota "gamla" huset när vi har snörekord i år. På den undre bilden ser ni hur snön når upp till fönstret.

lördag 12 februari 2011

I min handväska


Inspirerad av Maria med bloggen Jag Blommar visar jag också vad jag har i min handväska just nu. Handledsvärmare, sminkväska (egen produktion), Marimekkobörs, plånbok (turkos), två häften, almanacka, tre par glsögon (jag har många, eftersom jag använder servicestations glasögon så kostar de inte mycket), hårspray, eight hour cream, pennor, liten Marimekko plåtburk som jag just fått av M och några ingefärsgodisar som jag fått av Y. Dessutom fanns kameran där (den måste jag ju använda) och ett par utebyxor knölade över alltihopa (de gjorde sig inte på bild, för stora ...)
Solen skiner här, hoppas på er med. En riktigt skön och mysig helg till alla.

fredag 11 februari 2011

Lunch och kaffestickning


Jag brukar inte "skryta" om mina stickningar, men nu hade jag inget bättre att visa bild på, så det får bli senaste stickalstret. Sockorna blev klara idag, jag brukar alltid ha en stickning eller virkning på gång, ibland tar det otroligt lång tid att få det klart. Jag stickar bara för nöjes skull, nästan i terapisyfte. Vi är flera på SALT som stickar eller virkar en stund efter kaffet och lunchen varje dag. Jag brukar säga att det är min efterrätt :-)
På verkstan jobbar jag med nya mönster och privat har jag varit till huset och jobbat förutom morgonens rekordsnöskottning.

torsdag 10 februari 2011

Klara färdiga på hyllan


Stim handdukarna är klara, finns till salu på SALT!
Just nu håller jag på och ritar ett eller flera nya mönster. Blir det riktigt bra kommer jag att delta i en hantverksmönstring med det, isf kan jag inte visa mönstret före jurybedömningen. Det är alltid roligt att rita nya mönster och fundera på färgkombinationer, däremot tar det mycket tid.

Beträffande mitt förra inlägg så fick jag en del kommentarer av mina kolleger här på SALT. Det är tydligen kraftig tantvarning på att köpa dylika stramaljrosentavlor .... de verkar förvånade, jag fattar ingenting ;-)

tisdag 8 februari 2011

Färgstarkt


Dagen började med massvis av snö, kändes som 50 cm, och tung dessutom ... därefter skulle bilen på verkstad och jag på min vanliga runda via nya huset för att prata med hantverkarna.
Jag har just tryckt den andra färgen på Stim handdukarna, fixeringen återstår. Samtidigt som jag trycker så grubblar jag på nya mönster, det snurrar färger och former i huvudet.

Rosentavlan är ytterligare ett av mina loppisfynd från Dalarna turnén, såna finns i massor på varje loppis men den här var speciellt snygg i färgen. Dessutom passar den perfekt till min Paavo Asikainen ljusstake i turkos, den är ett gammalt fynd.

måndag 7 februari 2011

Dagens fångst


Eller dagens produktion, jag har tryckt en stor hög med Stim handdukar. I morgon blir det nästa färg, en ljusare blå. Det här mönstret säljer otroligt bra, jag tycker att jag jämnt trycker Stim i någon form :-)
Dagen har gått över förväntan, jag kom nämligen hem från Stockholm kl.03.30 i natt, och då inte till Mariehamn utan till Långnäs, på östra Åland, alltså ca 1 timmes bilresa hem ännu. Efter att ha upplevt en fantastisk konsert, så var det absolut värt lite sömnstörningar.
Ikväll blir det vila i hemmets lugna vrå.

lördag 5 februari 2011

Björnfägring


Idag har vi rivit spisen i nya huset, det var lite sorgligt men den var förstörd. Tungt kroppsarbete att bära ut alla tegelstenar och dammigt ... Luckan måste jag spara ifall den skulle komma till användning i framtiden, den är så fin med björnarna och granen. Huset är byggt på 40-talet så luckan är ca 70 år. Efter det rusade jag i duschen och iväg till färjan för att åka till dotter Elina i Stockholm. I morgon sjunger hon på Kom & Hör festivalens Grande Finale i stora salen på Kungliga Musikhögskolan kl. 16.

fredag 4 februari 2011

Rosor uppåt väggarna


Ännu en tapet från mitt nya hus, jag har räddat ett par små bitar undan spisen. Kanske lite väl romantisk för min smak men otroligt vackra färgkombinationer.
Jag har haft butikstur på SALT idag med, det har varit mycket folk för säsongen, t.o.m turister från Holland !!
Ikväll blir det Öppet hus för spelmän på Önningebymuséet, alltid första fredagen i månaden :-)))

torsdag 3 februari 2011

Olidligt orange





Fortsättning på loppisturnén från Dalarna; vas skål och kaffekanna, alla oumbärliga i min verkstad. Som ni ser på de undre bilderna så har de fått flytta in med likasinnade. Nu är det däremot kris på glashyllan, något måste göras ...
Idag är jag frisk igen :-) och har butikstur på SALT.

onsdag 2 februari 2011

Loppisturné


Jag har varit till Dalarna med en kompis på en riktigt lyckad resa. Vi har spelat fiol, träffat goda vänner, åkt spark, ätit och druckit gott, besökt många fina loppisar och det har varit solsken hela tiden.
Igår och idag har jag däremot haft det lite motitgt, fick med mig någonslags magsjuka från resan och har varit sängliggande (jag ids inte gå in på en mera detaljerad beskrivning av förloppet...)
Det blev många loppisfynd som jag skall visa framöver, det här är första bilden. Fyra skålar 20-25 cm i diameter för 20-25 kronor/st, jag behöver verkligen inte fler skålar med de var såå fina och billiga, jag var "tvungen" att köpa dem. Det bästa av allt var kanske tre taklampor, som skall hänga i mitt nya hus, jag visar dem sen när de är på plats. Nu har jag två nya favoritloppisar i Dalarna; Second Hand vid torget i Ludvika och S:t Erikshjälpen i Dala Järna och naturligtvis den gamla favoriten Tulavippan i Gagnef.