lördag 31 oktober 2009

Härliga havtornIgår tillbringade jag dagen med en väninna bland havtornsbuskarna, de växer alldeles invid havet. Jag anväde en speciell press med vilken man pressar bären direkt från buskarna, det är otroligt tungt och jobbigt. Men ändå en frisk naturupplevelse och en bedrift. Vi höll på tills solen började gå ner. Saften fryser jag ner i små askar och tar fram vart efter, det sägs att ett bär (7 mm långt) innehåller lika mycket c-vitamin som en apelsin. Om vi käner oss förkylda eller hängiga tar vi en "sup" av den råa saften varje dag, men som ni ser på bilden så behövs det lite socker runt kanten, den är så våldsamt sur. Dessutom blir det jättegoda efterrätter som kräm, curd, parfait, glass, cheesecake mm.
Dagen blev en riktig ORANGE-terapidag.

9 kommentarer:

 1. Hvor er det dog en dejlig måde at bruge sin Fredag på :-)

  SvaraRadera
 2. Lurt å ha noen med c vitaminer på lur.. :o)
  Veldig fint naturbilde du viser frem,
  god helg,
  Fredrikke :o)

  SvaraRadera
 3. Jag gillar havtorn trots att de är så sura.

  //Lina

  SvaraRadera
 4. Tittar in för att önska dej en lugn och skön Allhelgonahelg. Tänk att kunna gå ut och pressa C-vitaminer direkt från Havtonen.
  Ha det gott.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 5. så spennende, skulle gjerne ha smakt:) deilig farge...

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig färg dessa bär har, smakar säkert gott ska försöka få tag på en burk, finns kanske på en välsorterad ICA.
  Ha det fint
  Christine

  SvaraRadera
 7. Vilka fina bilder! Vilken underbar färg!!!

  SvaraRadera
 8. Hej.
  Vi undrar om du skulle vara intresserad av att sälja dina handgjorda saker, eller om du har några secondhand saker du vill sälja, på hantverksmarknaden.com? Vi skickar med lite information nedan och hoppas att vi hör av dig snart. Webshoppen beräknas öppna den 1 november om allt går enligt planerna.
  Hur fungerar det att sälja på Hantverksmarknaden.com?
  När köparen har gjort en beställning skickas ett mail ut till säljaren med information om köparen. Ex. Maja ska sälja stickade tröjor, hon skickar in all information vi behöver om hennes tröjor. Hon vill lägga upp 5 tröjor i olika färger i vår webbshop och får betala 10/upplagd vara, alltså 50 kr. Vi lägger upp hennes tröjor på Webbshoppen. När köparen beställer en tröja skickar vi information om köparen till Maja.
  Vem ansvarar för att köpet går igenom?
  När Maja har fått köparens information tar hon själv kontakt med denne för att göra upp om köpet. Därmed är det köparen och säljaren som ansvarar för huruvida pengar förs över och varans kvalité. Om vi får information om att en säljare eller köpare har på något sätt inte uppfyllt sin del av köpet kommer vi att ta bort säljaren eller inte låta köparen handla hos oss något mera! Som säljare skriver man under ett kontrakt där man lovar att den information som står om varan på webbshoppen ska vara sann. Du som säljare bestämmer själv vilket betalningssätt som passar bäst vid försäljning.
  Kostnader
  Ni som vill sälja på hantverksmarknaden.com kontaktar oss på hantverksmarknaden@gmail.com. Ni får då ett formulär att fylla i med den information vi behöver av er. Vi tar ut en kostnad på 10/vara vi lägger upp som ska betalas i samband med registreringen av era varor. Vi tar ut denna kostnad för att täcka våra utgifter som webbhotell, domännamn, reklam osv. För 10/vara får din vara ligga uppe på hantverksmarknaden.com i 1 år. Om du inte fått sålt din vara inom ett år skickar vi ut ett mail och du kan då välja att ta bort din vara eller för endast 10 kr låta den vara kvar under ett år till. Om du har gjort en större produktion av en vara, (ex. stickade tröjor i likadant garn, samma färg med samma detaljer men i olika storlekar) betalar du endast 10 kr för 2, 20 kr för 4 etc.
  Maila oss om du tycker att detta verkar intressant så kommer vi att skicka mer utförlig information till dig.
  Varma hälsningar
  Hanna och Johanna

  SvaraRadera
 9. Jag absolut avskyr havtornsparfait efter att ha ätit det till frukost-lunch-middag under hektiska restaurangjobbarturer på det glada 80talet (då vi slevade rester från stora serveringsfat i oss stående vid diskbänken på en rest i stan) men nu blir jag nästan sugen på en c-vitaminsup i alla fall. Vilka bilder!

  SvaraRadera